2014. június 26., csütörtök

Zászlótan - Vexillológia



Vexillumot tartó nőalak Epheszoszból

A vexillológia vagy zászlótan a zászlókkal, lobogókkal, a zászlók történetével, szimbolikájával foglalkozó történeti segédtudomány. A tudományág alapjait, és magát az elnevezést is Whitney Smith amerikai heraldikus alkotta meg 1957 körül. A vexillológiát kezdetben a heraldika egyik ágának tekintették, és ez a nézet máig tartja magát. Mások inkább a szemiotika részének tartják. A történetiségen kívül a vexillológia gyakran kitér a zászlók esztétikájára és szimbolizmusára is. A vexillológia mint tudományág nem azonos a zászlók tervezésével, mint művészi tevékenységgel (vexillográfia), bár gyakran együtt jár vele.
„Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon,
hanem zászló.”
– Kosztolányi Dezső: Zászló

A zászló története

Szarmata Draco
Már nagyon régi időkben megjelentek az egy- vagy többszínű, vagy olyan ábrával ellátott zászlók, amelyek elsődlegesen a különböző katonai egységek megkülönböztetésére szolgáltak. A középkorban a heraldika elterjedésével igen sokféle színű, ábrákkal ellátott zászló volt használatban (banner, gonfanon, kornéta, standárt…).
A zászló latinul vexillum, németül gonfanon. A zászlón lévő jelvényt signum-nak nevezték. Ez és a katonák közös jelvénye a teljesen zárt sisakok korában egyénivé vált, s a XII. század végén a pajzsra kerülve kialakultak belőlük a címerek. Innentől kezdődően a zászlóra is címer került, a címeres zászló is új nevet kapott. Ez a francia banniére, a német banner, magyaroknál banerium, később banderium. A címer miatt a zászló formája is megváltozott. A gonfanon hosszanti tengelye ugyanis a zászló rúdjával derékszöget zár be, a jelvényeknek pedig fejjel a zászlórúd felé fordulva, a lobogó tengelyében kellett elhelyezkedniük. Ezzel szemben a címeres zászló tengelye a rúddal párhuzamosan fut, s a lapján lévő címerkép, ferdén jobbra fordulva a rúdba kapaszkodik.
Velence lobogója a gonfalon
Az ezer évvel ezelőtti csaták Draco Standardjai és a mai futballmeccsek zászlószínekre festett arcú szurkolói azonos jelentésűek: mindegyik esetben egy meghatározott embercsoport juttatja kifejezésre a környezet más csoportjaitól való elkülönülését. A zászló vagy lobogó, mint a nemzeti hovatartozás jelképe, a 16. században alakult ki. Elsőként a hollandok használták. A zászlók napjainkban is kiemelt fontossággal bírnak, mint egy-egy nép, katonai szervezet vagy társadalmi csoport jelképei.

A vexillológia módszertana

Draco Standard ábrázolása a St. Galleni apátság zsoltároskönyvében
A zászlók nemzetközileg elfogadott osztályozási és jelölési rendszerét Whitney Smith alkotta meg. A következő szimbólurendszerrel jelölhető, hogy hol használáják (tengeren vagy szárazföldön), illetve mit fejez ki a zászló.
Használat
Magáncélra
Állami célra
Katonai célra
Szárazföldön
Polgári zászló
Állami zászló
Hadi lobogó
Tengeren
Civil hajózászló
Állami hajózászló
Haditengerészeti lobogó
Buda zászlóerdőben a reformkorban

Színek és jelentésük

A Union Jack, az Egyesült Királyság lobogójának kialakulása
A zászlókon szereplő színeknek nincs nemzetközileg elfogadott jelentésük, ugyanaz a szín más-más zászlókon teljesen különböző tartalmakat fejezhet ki. Pl. a zöld szín a magyar zászlón a reményt jelképezi, míg Szaúd-Arábiáén mint az iszlám és Mohamed próféta színe jelenik meg. Egyes színkombinációkból lehet következtetni a használó (ország, város vagy intézmény) történelmi örökségére, identitására:
·         Pánafrikai színek: vörös, sárga (arany), zöld, fekete (pl. Etiópia, Jamaika, Benin, Kamerun). Elsőként Etiópia, az egyetlen függetlenségét megőrző fekete-afrikai ország használta őket, de más afrikai népek pl. a mórok zászlóin is felbukkantak. Emiatt vált később az afrikai függetlenségi törekvések jelképévé (a rasztafariánus mozgalom is használta).
·         Pánarab színek: fekete, fehér (ezüst), zöld, vörös (pl.  Szíria, Irak, Jordánia). A színek az 1916-os arab felkelés zászlajára utalnak; a színek egyenként a nagyobb arab birodalmakat és történelmi dinasztiákat jelképezik (fekete: a Kalifátus, fehér: Omajjád dinasztia, zöld: Fátimida dinasztia, vörös: Almohád dinasztia).
·         Pánszláv színek: vörös, fehér, kék (pl. Oroszország, Csehország, Szlovákia). Az orosz zászló színeiből erednek, ezzel szimbolizálva a szlávok közös, keleti eredetét.
·         Pániráni színek: vörös, fehér, zöld (pl. Irán, Tádzsikisztán, kurdok). A perzsa Qajar sahok zászlajából ered. Viszonylag kevéssé elterjedt, a legtöbb ilyen színű zászló nem a nemzet iráni eredetére utal.
Hasonló, nem színekkel kifejezett motívum még az „északi kereszt”, ami csak a skandináv országok zászlóin szerepel (Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Izland, Feröer).

A zászlótervezés irányelvei

Bár nem léteznek olyan írott szabályok, mint a heraldika esetén, egyes kultúrákban (pl. a muszlim országokban) alkalmaznak bizonyos korlátozásokat a színkombinációkat vagy a színek számát illetően. Más, íratlan szabályokat egyszerűen esztétikai okokból érdemes betartani. Ugyanilyen fontos, hogy a zászló bírjon valamilyen történelmi jelentéssel, hogy kellően reprezentálhassa az országot. Az egyik vezető vexillológus, Ted Kaye 5 pontban foglalta össze a zászlótervezés alapelveit:
1. Egyszerűség: a zászlónak olyan egyszerűnek kell lenni, hogy egy gyerek is le tudja rajzolni fejből.
2. Sokatmondó szimbolizmus: a zászlón szereplő jelképek valóban utaljanak arra, amit ki akarnak fejezni.
3. 2-3 szín szabálya: lehetőleg ne legyen 3-nál több színt. A 3 szín legyen jól megkülönböztethető, kerülni kell a különleges árnyalatokat.
4. Ne legyen a zászlón írás vagy pecsét.
5. Egyediség és hasonlóság: a zászló legyen egyedi, a többitől jól megkülönböztethető, de lehetnek hasonlóságok más zászlókkal, ha valamilyen kapcsolatot akarnak kifejezni.

Kifejezések

flag: zászló
ensign: lobogó
national flag: nemzeti zászló, nemzeti lobogó
civil flag: civil zászló, polgári zászló
civil ensign: civil lobogó, polgári lobogó
merchant ensign: kereskedelmi lobogó
state/government flag: állami zászló
state/government ensign: állami lobogó
war flag: hadizászló
war/naval ensign: hadilobogó, haditengerészeti lobogó
presidental standard: elnöki zászló
royal standard: királyi zászló
jack: orrlobogó
pennant: árbocszalag
masthead pennant: lengő
commissioning pennant: parancsnoki lengő
(military) unit flag: csapatzászló
battle flag: csatazászló
(aircraft) marking: felségjel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése